Zeillaarzen zijn er in tal van soorten en maten! Als je zeillaarzen zoekt, maakt de grote keuze het vaak lastig. Daarom geven we je hier enige achtergrondinformatie over zeillaarzen en een aantal tips waarmee de keuze voor de juiste zeillaarzen wellicht gemakkelijker wordt.

Als je vragen of opmerkingen hierover hebt, zouden we een reactie onderaan deze pagina leuk vinden!

Bootlaarzen of zeillaarzen?

Is er een verschil tussen bootlaarzen of zeillaarzen? Verschillen die er zijn, hebben te maken met de toepassing van de laarzen en daarmee het specifieke doel waar de zeillaarzen of bootlaarzen voor ontwikkeld zijn. Zo zijn er o.a. de volgende typen zeillaarzen en bootlaarzen:

  • Neopreen zeillaarzen voor suppen, open zeilboten of kajakken
    Dit type zeillaarzen heeft vaak een dunnen zool, is over het algemeen vervaardigd van neopreen, sluit nauw aan en is meestal niet waterdicht maar houdt de voeten wel warm.
    Neopreen wordt binnen de watersport voor een groot aantal producten toegepast waarbij bewegingsvrijheid en isolatie van belang is (handschoenen, wetsuits, hoofbanden etc.)
  • Trapeze zeillaarzen
    Dit type zeillaarzen is speciaal ontworpen om goed in de trapeze te kunnen staan. Het zijn vaak soepele laarsjes die net over de enkel gaan. Ook deze zeil laarsjes zijn vaak van neopreen gemaakt.
  • Rubberen zeillaarzen voor zeiljachten en boten
    Dit zijn vermoedelijk de meest bekende zeillaarzen. Deze zijn van soepel rubber of natuur rubber vervaardigd, hebben een anti-slip zool, zijn volledig waterdicht (niet-ademend) en zijn zowel in een hoge- als in een half-hoge versie verkrijgbaar.
  • Ademende zeillaarzen
    Deze zeillaarzen zijn vervaardigd van een materiaal dat het transpiratievocht van binnen naar buiten door laat maar voorkomt dat water van buiten naar binnen komt. Dit komt het draagcomfort aanzienlijk ten goede. Helaas zorgen deze hoogwaardige materialen er ook vaak voor dat de prijzen van dit soort zeillaarzen aanzienlijk hoger liggen.
  • Zeillaarzen voor off shore- en ocean zeilen:
    Deze laarzen worden ontwikkeld om onder de meest extreme omstandigheden gedragen te worden. Omstandigheden waaronder er vrijwel non-stop (koud) water over het dek stroomt. Ook dan moeten de voeten warm en droog kunnen blijven. Dit type zeillaarzen is vrijwel altijd voorzien van een extra manchet die voorkomt dat het water van de onderkant, door de broekspijp, in de laars kan stromen. De broek wordt dan over de laars gedragen en daarover wordt van onder naar boven de manchet getrokken.

Afhankelijk van deze toepassingsgebieden hebben de zeillaarzen / bootlaarzen of bootschoenen specifieke eigenschappen. Hieronder is een voorbeeld van ademende zeillaarzen te zien die tevens voorzien zijn van manchetten.

Ademende zeillaarzen met manchet.

Ademende zeillaarzen met manchet.

Zeilschoenen of zeillaarzen?

Heb je eigenlijk echt zeillaarzen nodig? Of is het dragen van zeilschoenen / bootschoenen of gewoon goede sportschoenen (met een lichte zool die niet afgeeft) veel comfortabeler?

Zeillaarzen zijn over het algemeen iets zwaarder en minder comfortabel dan zeilschoenen of goede sportschoenen. Zeker als je sportief zeilt, veel over de boot beweegt en niet dagen achtereen onderweg bent maar ‘s avonds gewoon weer aan de kant staat, is het dragen van zeilschoenen vaak fijner.

Om te voorkomen dat je natte voeten krijgt, kun je waterdichte sokken in de zeilschoenen of sportschoenen dragen. Zo creëer je een uitstekende vervanging voor (dure) zeillaarzen die je misschien nauwelijks gebruikt.

Koude voeten in zeillaarzen

In veel zeillaarzen krijg je snel koude voeten. Dit heeft te maken met het feit dat veel zeillaarzen niet of beperkt ‘ademen’. Daardoor wordt het transpiratievocht nauwelijks afgevoerd. Daarbij draagt men vaak sokken van katoen in de zeillaarzen. Deze nemen vocht op waardoor de lichaamswarmte nog sneller afgevoerd wordt. Precies wat je wilt voorkomen!

Opvallend is dat veel watersporters wél een thermoshirt, een fleece trui, een thermobroek en een fleecebroek onder het zeilpak dragen, maar vervolgens met dunne katoenen sokken in hun zeillaarzen stappen. Het principe “meer lagen = meer isolatie” geldt ook voor de voeten.

Om de voeten in de zeillaarzen of bootlaarzen warm te houden is dus het volgende van belang:

  1. kies sokken van materiaal dat geen vocht opneemt
  2. gebruik meerdere lagen naarmate het kouder wordt
  3. zorg dat de voeten droog blijven:
    1. dit kan door als eerste laag sokken voor het zeilen van synthetische materialen te dragen.
    2. Als je geen waterdichte laarzen draagt, kun je ook waterdichte sokken dragen.

Zeillaarzen keuzehulp

Lees ook onze handige zeillaarzen keuzehulp voor nog meer advies en hulp bij het uitzoeken van zeillaarzen.

Als je vragen of opmerkingen over dit onderwerp hebt, kun je deze via onderstaand formulier opsturen.

 

Leave a Comment