De smart pin  is een slimme vinding van het Deense Blue Wave, een bedrijf dat al sinds 1936 rigging hardware ontwerpt en produceert.

De smart pin vervangt de splitpen waardoor de wantspanner ook daadwerkelijk weer gebruikt kan worden: snel, schoon en veilig.

Wantspanners

Wantspanners op zeilboten en zeiljachten worden gebruikt om de verstaging van een zeilboot of zeiljacht op de juiste spanning te houden. Deze relatief kleine onderdelen zijn van groot belang omdat de mast hieraan hangt.

wantspannerOmdat de trim van het grootzeil in sterke mate afhangt van de buiging van de mast (onder verschillende omstandigheden), zijn wantspanners bovendien van belang voor de performance van de boot. Een wedstrijdzeiler zal daarom regelmatig de spanningen van de verstaging willen aanpassen om daarmee de buiging van de mast te veranderen.

 

Borgen van spanners

Vaak worden wantspanners met een zogenaamde splitpen geborgd. Door het borgen van de spanner wordt voorkomen dat de spanning van de verstaging ongewenst verandert én, nog belangrijker,  men voorkomt dat wantspanners helemaal los kunnen draaien / trillen met het risico de mast te  verliezen.

Lastige splitpen

Deze splitpennen zijn niet alleen lastig in gebruik omdat er vrijwel altijd gereedschap voor gebruikt moet worden om de splitpen open- of dicht te buigen, maar kunnen ook nog eens zeer scherpe kanten hebben.

splitpen

Splitpen – onhandig en scherp

Om te voorkomen dat zeilkleding of zeilen aan de scherp kanten beschadigd raken, wordt vervolgens vaak tape ingezet. Als de spanning dan veranderd moet worden, begint het gedoe opnieuw.

Slimme oplossing

De Smart pin is een simpele en slimme oplossing. Een pin bevestigd aan een stukje klittenband. De pin wordt in het gaatje van de spanner geduwd en met behulp van het klittenband op de plaats gehouden.

Het veranderen van de spanning gaat eenvoudig door het klittenband van de smart pin los te halen, de spanning aan te passen en de wantspanner weer te borgen met de smart pin.

De smart pin is er in verschillende maten waardoor voor vrijwel iedere wantspanner de juiste versie te verkrijgen is:

Smart pin matenoverzicht

Smart pin matenoverzicht

Smart pin detailtekening

Detailtekening smart pin

De smart pin is zoals beschreven een simpele en duurzame oplossing voor het borgen van spanners op zeilboten en zeiljachten.

Smart pin bestellen

Heb je ervaring met het gebruik van de smart pin? Deel je ervaringen dan hier met andere gebruikers.

Leave a Comment