Een gennaker is in principe een zeil dat ook door een kleine bemanning goed te gebruiken is. Zeker als er een rolsysteem gebruikt wordt, is de handhaving relatief eenvoudig en veilig.
Na een lange tijd van testen, ontwerpen en ontwikkelen, is de nieuwe serie rolsystemen van Harken leverbaar: de Reflex rolsysteem serie. Deze serie rolsystemen vergemakkelijkt het zeilen met Gennakers, stagzeilen en Code-0´s.

Eenvoudig Gennaker en stagzeil gebruiken

Het sterk toenemende gebruiksgemak van het Harken Reflex rolsysteem vereenvoudigt het gebruik van gennakers en stagzeilen in grote mate. Zeker wanneer men solo of slechts met twee personen (double handed) zeilt, is het niet alleen gemakkelijker om een gennaker of stagzeil op te kunnen rollen maar het verhoogt ook de veiligheid.

Gennaker van boven naar beneden oprollen

Harken Reflex™ Furling system - SailSupplyDe speciaal ontworpen Reflex anti-torsiekabel is het hart van de Harken Reflex Furler. Deze kabel zorgt ervoor dat de bovenste wartel direct, zonder ongewenste vertraging (dus zonder te torderen) wordt aangedreven. Het innovatieve aan dit systeem is dat er geen enorme spanning op de kabel hoeft te staan. Hiermee bepaalt Harken de nieuwe standaard voor top-down furlers. Het resultaat is een snel, strak en gemakkelijk opgerold zeil.

Bevestiging top-down furler

Er zijn verschillende bevestigingswijzen voor de trommel mogelijk. Standaard wordt de Reflex Furler geleverd met een snapsluiting. Voor een permanente bevestiging is een D-sluiting leverbaar. Indien men de voorlijkspanning wil kunnen regelen tijdens het zeilen, is een speciale ‘soft-attach’ bevestiging mogelijk met een 2:1 vertraging.

Harken Reflex pakket

Op onderstaande video is te zien hoe de Harken Reflex Furlers er uitzien en uit welke onderdelen het pakket bestaat.

Zelf installeren

Een groot voordeel van dit rolreefsysteem voor gennakers en code-0’s is dat deze zelf geïnstalleerd en op maat gemaakt kan worden.

Het systeem is modulair opgebouwd waardoor verschillende onderdelen voor specifieke toepassingen uitgewisseld of vervangen kunnen worden of voor twee verschillende zeilen gebruikt kunnen worden.

In de handleidingen van zowel het Harken Reflex furling system Unit 1&2 als het  Harken Reflex furling system Unit 3 is hier meer over te lezen.

Gennaker Schootvoering en blokken

Voor de schootvoering wordt vaak een barberhauler gebruikt waarmee midscheeps (of iets verder naar achteren – afhankelijk van de onderlijklengte van het zeil) het achterlijk getrimd kan worden. De schoten worden via blokken aan de achterkant van het schip naar een lier geleid. Omdat de hoek die de schoot maakt (van schoothoek via keerblok naar lier) vaak vrij scherp is, nemen de krachten op deze blokken sterk toe en is het van belang een blok te kiezen met voldoende hoge breeksterkte.

Voor een schip van 42 voet is het gebruikelijk een blok met een breeksterkte van ca 2200kg te kiezen (max werkeblasting ca 1100kg). Om beschadiging aan de romp te voorkomen, worden de blokken vaak middels een stukje elastiek aan de zeereling bevestigd. Op deze manier kan het blok vrij bewegen en valt het niet op het dek. Een swivel is handig om het blok de juiste hoek te kunnen geven.

Het Harken 57mm HL Block 3215 is een uitstekende optie voor deze toepassing. Een goed alternatief voor een iets kleiner budget is het Harken 60mm Element 1-schijfsblok. Er zijn natuurlijk ook nog andere opties van andere merken.

Hieronder een voorbeeld van de schootvoering van de gennaker (in dit geval zonder barberhauler):

Gennaker schootvoering en hals lijn

Op onderstaande afbeelding een voorbeeld van de schootvoering bij het gebruik van een symmetrische spinnaker met spinnakerboom en barberhauler (blokken D en E op onderstaande afbeelding):

Spinnaker schootvoering met barberhauler

Halshoek en hals lijn van de gennaker

Wat de bevestiging van de furler aan de boegspriet betreft, zijn er verschillende opties. In de eerste plaats hangt dit af van het bestaande dekbeslag en de gebruikte furler. Als het om een gennaker gaat (dus een zeil met los of vliegend voorlijk), is het niet nodig een vertraging onder de furler te gebruiken. Deze kan rechstreeks aan het beslag (of de zogenaamde tack line / hals lijn) bevestigd worden en middels de val gehesen worden.

Een gennaker op een furler wordt vaak van boven naar beneden opgerold (top-down). In dat geval is er een kabel tussen furler en top swivel bevestigd die aan de bovenkant aan het zeil bevestigd is en aan de onderkant aan een vrij draaiende ring. Zodra de furler middels de eindloos furling lijn gedraaid wordt, begint de top swivel het zeil langs de kabel op te rollen (zie ook bovenstaande video om hier een goed beeld van te krijgen).

Voor het geleiden van de hals lijn (tack line) kunnen zogenaamde Fairleads gebruikt worden zoals bijvoorbeed deze: Bullseye Fairlead. Maar er zijn ook alternatieven op deze pagina te vinden: Fairleads

Furling line

De furling line wordt zo gekozen dat deze goed in de gebruikte furler (trommel) past. De lijn moet voldoende grip in de wangen van de drum hebben en bovendien goed eindloos te splitsen zijn. De lengte is afhankelijk van de persoonlijke wensen. Als men het zeil vanuit de kuip wil kunnen oprollen, moet de lijn natuurlijk lang genoeg zijn om de kuip te kunnen bereiken. Verder is het verstandig om de lijn strak te houden middels een (snatch) blok of ring en een stuk elastiek. Het oprollen werkt beter als het teruglopende part van de eindloos lijn enigszins onder spanning wordt gehouden om de frictie tussen de wangen van de drum niet te verliezen.

Vragen

Heb je vragen over dit rolsysteem of wil je de mogelijkheden van een dergelijk rolsysteem op je eigen boot bespreken? Neem contact met ons op via onderstaand formulier of bel. We helpen je graag!

2 comments add yours

  1. Goedemorgen,

    Kunt u mij vertellen of de unit 2 geschikt is voor een 135m2 gennaker en een 80m2 code 0. Is de AT-cable geschikt voor de hogere stagspanning bij een Code 0 tov gebruik met de gennaker?Uit de info van Harken zelf,blijkt dat deze kabel alleen niet zonder meer geschikt is. Of zou de combinatie unit 2 fuler met een andere AT- cable een betere oplossing zijn. Zo ja, wat is dan de maximale diameter van de te gebruiken kabel die de T-tack terminal aan kan?
    De Harken cable is 10mm, maar dat zou voor een andere kabel wellicht 13-15 mm moeten zijn.

    Met vriendelijke groet,
    Martijn van Meeteren

    • Beste Martijn,

      bedankt voor je reactie.
      Het is inderdaad zo dat het verschil in belasting van de anti torsi kabel bij een gennaker en een Code-0 nogal groot is. Je kunt dus niet zonder meer de kabel van een gennaker voor een code-0 gebruiken. Andersom, kan in principe wel. Het is ook vrij gebruikelijk om dit te doen omdat er dan in principe maar één furler nodig is.

      Concreet zou ik je dus adviseren een code-0 furler aan te schaffen en deze ook voor je gennaker te gebruiken als top-down fruling systeem.

      Om je een specifiek advies te kunnen geven, heb ik meer specifieke informatie over de zeilen nodig (materiaal) en als je al een kabel in de code-0 hebt ook de breeksterkte daarvan.

      Met vriendelijke groet,
      Mika

Leave a Comment