Het gaat om een Snipe, net tweedehands gekocht en heb gemerkt dat mijn “jib leads” niet goed geplaatst zijn door de vorige eigenaar. Ik zoek hier een nieuwe oplossingen voor. Vandaar de vraag of de Ronstan draaibare geleideogen gebruikt zouden kunnen worden om mijn fokkeschoot naar de handen van de fokkenist te leiden?

Afhankelijk van je doelstelling met de nieuwe boot zou je inderdaad kunnen kiezen voor een dergelijke oplossing (http://www.sailsupply.nl/ronstan-draaibaar-geleide-oog). Het is echter zo dat de Snipe een internationale wedstrijdklasse is met een redelijk actief wedstrijdveld. Als je op dit moment of in de toekomst wedstrijden met je boot wilt zeilen, is het aan te raden de boot niet zodanig te veranderen dat deze niet meer aan de klasse regels voldoet.

Verder is het zo dat (zeker tijdens wedstrijden) de fokkeschoot in principe uit de hand gevaren wordt (om het zeil continu te kunnen trimmen). Om de schoot tijdelijk vast te kunnen zetten, wordt vaak een klem (zoals deze: http://www.sailsupply.nl/harken-cam-klem-nr-150) aan de ‘overkant’ gebruikt. Dus aan de lijzijde wordt een opstaand blok op een rail gemonteerd (bijvoorbeeld dit blok: http://www.sailsupply.nl/harken-rachet-40-mm-enkel-blok) in combinatie met een veer (zoals deze: http://www.sailsupply.nl/harken-veer-klein-voor-blokken-hk097) en aan loef de klem. Op onderstaande foto is een voorbeeld hiervan te zien:

snipe fokkeschoot ouder model

Snipe zeilboot fokkeschoot ouder model

Op nieuwere boten zie je ook wel combinaties. Waarbij zowel het keerblok als de klem op een rail gemonteerd worden zoals op onderstaande foto:

Snipe fokkeschoot nieuwer model

Snipe fokkeschoot nieuwer model

Op onderstaande afbeelding zie je een voorbeeld van een systeem dat op de nieuwste boten gebruikt wordt. Hierbij wordt een Harken opstaand blok (http://www.sailsupply.nl/harken-carbo-enkel-staand-blok) op een rail gebruikt om het aangrijppunt van de schoot te kunnen instellen (waarmee je onderlijk en achterlijk van het voorzeil kunt trimmen) en aan de achterkant van de rail wordt een ratelblok gebruikt.

Fokkeschoot systeem Snipe nieuwste boten.

Fokkeschoot systeem Snipe nieuwste boten.

Hopelijk is deze informatie voldoende antwoord op je vraag. Als dat niet zo is, horen we dat graag. Je kunt ook direct op deze tekst reageren door je vraag of opmerking hieronder in te vullen.

Update n.a.v. opgestuurde foto’s Snipe

Dag team sailsupply,

De snipe is tweedehands gekocht, en niet voor wedstrijden.
De voorige eigenaar heeft enkele aanpassingen gemaakt die ik terug wil in originele staat.

Hier de foto’s van men keerblok en reel. De vorige eigenaar heeft spijtig genoeg de reel met keerblok naar binnen geplaatst waardoor die onbruikbaar word. In plaats daarvan, is er een half oog met daarachter een klem. Het plan is om de reel terug te plaatsen op de originele plaats. En zou graag een combi willen van keerblok en klem..nu is er enkel het keerblok.

Hopelijk zijn de foto’s duidelijk genoeg.

jib lead snipe zeilboot

Jib lead Snipe

Bovenstaande foto geeft een goed beeld van de gebruikte klemmen en de rails voor de jib lead van je boot.

Het systeem dat op jouw Snipe gebruikt wordt is ook een vrij modern systeem. Het enige dat hierbij ontbreekt is een geleide blokje op de rails en een ratelblok links van de bovenste klem (te bevestigen aan de u-bout / putting) dat als keerblok van de fokkeschoot gebruikt wordt. Je hoeft dan geen extra klemmen of dure blokken met geïntegreerde klemmen te kopen.

Voorbeeld jib lead vergelijkbare boot

De reden voor het feit dat de rails van het fokkeschoot – geleideblok zo ver aan de binnenkant van de boot gemonteerd wordt, is dat de fok op deze manier verder naar binnen getrimd kan worden. Dit leidt namelijk tot betere performance omdat je zo hoger aan de wind kunt zeilen. Op onderstaande foto is te zien hoe ver het voorzeil op een moderne wedstrijdboot naar de middellijn van de boot getrimd wordt voor optimale snelheid en hoogte.

Genua trim moderne wedstrijdboot

Om dit ook op een open zeilboot zoals de Snipe te bereiken, worden de rails voor de fokkeschoot – geleideblokken zo ver mogelijk aan de binnenkant gemonteerd. Ook op een 470 wordt een dergelijk systeem gebruikt.

Op onderstaande afbeelding is een vergelijkbare en complete jib lead van een Snipe te zien. Hierbij wordt het keerblok m.b.v. de rails en een trimlijn gefixeerd.

geoptimaliseerde snipe

geoptimaliseerde snipe

Geleideblok op rail

Het geleideblok dat je hiervoor goed zou kunnen gebruiken is bijvoorbeeld een Harken 29mm T2 Carbo blok. Deze blokken zijn licht, hebben een lage rolweerstand, zijn goed te gebruiken i.c.m. de jib lead rails op je boot en hebben een goede prijs-kwaliteit verhouding.

Ter verduidelijking: de fokkeschoot zou op bovenstaande foto van links (vanaf het zeil) komend door het geleideblok naar het (liggende) keerblok, eventueel door de klem, naar de handen van de fokkenist geleid worden.

De trimlijn aan de onderkant van het fokkeschoot – geleidblok in combinatie met de rails, maakt het mogelijk om de fok zeer exact te trimmen omdat je het geleideblok immers zowel naar voren en naar achteren (middels de rails) als naar boven/buiten en naar beneden/binnen kunt verplaatsen.

Voor het geval je de trimmogelijkheden van de rails niet nodig hebt, zou je het geleideblok ook rechtstreeks op de rails kunnen plaatsen (middels een korte lashing).

Keerblok

Het keerblok dat je hiervoor zou kunnen gebruiken is een Harken 40mm T2 Ratchmatic blok. Deze zogenaamde ratelblokken verhogen automatisch de frictie wanneer de kracht op de fokkeschoot toeneemt. Daardoor is het minder zwaar de fokkeschoot te trimmen.

Samengevat

Kort gezegd zou je de volgende twee blokken kunnen gebruiken om de jib lead van je Snipe gereed te maken:

Vragen?

Als je meer vragen over je boot hebt, horen we dat graag. Je kunt direct reageren door je vragen of opmerkingen hieronder te plaatsen.

2 comments add yours

  1. Beste,
    Van harte bedankt voor dit uitgebreide antwoord.
    Het gaan om een nieuwere snipe (tweede foto in bovenstaande tekst). Een keerblok op reel staat al geplaatst, maar nog niet met klem. Hebben jullie daar het nodige materiaal voor? Zoals het tussen stuk waar de klem wordt op gemonteerd?

    • Bedankt voor je reactie. We hebben het artikel n.a.v. je vraag verder aangevuld. Zie hiervoor het kopje: ¨Update n.a.v. opgestuurde foto’s Snipe”

Leave a Comment