Het merk Silva, bekend onder veel watersporters, is onlangs veranderd in de naam Nexus. De Nexus instrumenten zijn uitermate geschikt voor een uiteenlopende doelgroep. Hierdoor biedt het vele mogelijkheden voor zowel de tourzeiler, wedstrijdzeiler, maar ook op motorboten wordt veelvuldig gebruik gemaakt van verschillende Nexus instrumenten. Naast navigatie-instrumenten heeft Nexus ook marifoons, stuurautomaten en een navtex in het programma opgenomen. Ook de zeer populaire Silva kompassen zitten nog steeds in het assortiment en zijn ook volop in ontwikkeling. Het assortiment breidt zich nog verder uit met verschillende accessoires, zoals verrekijkers, windmeters en een hoofdlamp.

Nexus instrumenten

Op het gebied van boot instrumenten is het assortiment van Nexus in te delen in drie verschillende lijnen. Ieder geschikt voor verschillende doeleinden en eisen van de eindgebruiker. Hierdoor is er voor ieder type watersporter altijd wel een geschikt systeem samen te stellen. Zo hebben we de Nexus NX instrumenten, Nexus NX2 instrumenten en de Nexus NXR instrumenten. Hieronder leggen wij in het kort uit wat de verschillen en mogelijkheden van deze systemen zijn:

Nexus NX instrumenten

Nexus NX startpakketAls instapsysteem biedt Nexus de NX serie. Dit systeem is uitermate geschikt voor de tourzeiler en een beginnend wedstrijdzeiler. De kwalitatief goede displays hebben een strak uiterlijk en hebben een nauwkeurige weergave. Voordeel van dit Nexus instapsysteem is de mogelijkheid om in de toekomst eenvoudig uit te breiden of zelfs te upgraden naar de NX2 serie.

Uniek aan de Nexus NX serie is dat deze voorzien is van een draadloze windmeter. Dit maakt de installatie uitermate eenvoudig en er is geen bekabeling door de mast nodig.

Nexus NX2 instrumenten

Nexus NX2 instrumentenAls u kiest voor de NX2 instrumenten, brengt u automatisch de navigatie bij u aan boord tot een hoger plan. Dit Nexus netwerk maakt gebruik van de Nexus NX2 server. De NX2 server ontvangt alle data van uw transducers, analyseert de gegevens en stuurt het vervolgens door naar alle displays. Heeft u al apparaten aan boord die communiceren middels NMEA, sluit ze aan op de NX2 server en deze neemt ze op in het Nexus netwerk.

Door middel van FDX (wat staat voor Fast Data eXchange) sluit u ook uw laptop aan boord aan. Alle beschikbare gegevens in het netwerk zijn zo ook beschikbare voor uw favorieten navigatieprogramma op de pc. Bij u NX2 systeem zit een windmeter met kabel, waardoor de nauwkeurigheid en update frequentie vele male sneller is dan die van de NX serie. Dit maakt dit systeem uitermate geschikt voor de echt fanatieke wedstrijdzeiler.

Voor de displays bij de NX2 instrumenten heeft u de keuze uit digitale en analoge versies. Uiteraard is een combinatie van deze twee display het meest ideaal. Op deze manier heeft u dankzij de analoge schermen in een oogopslag een beeld van de beschikbare informatie en op de digitale displays leest u de gegevens nog nauwkeuriger af en ziet u zelfs de kleinste verandering in de waardes.

Nexus NXR instrumenten

Nexus NXR instrumentenSpeciaal voor zeilers die de hoogste eisen stellen aan boord, maar ook voor de absolute top in de wedstrijdzeilsport is er de NXR serie. Dit is het topsegment van Nexus, gaat u dus voor het beste, dan kiest u voor Nexus NXR. De data wordt over het netwerk verzonden en ontvangen met snelheden tot wel 8Hz. Hierdoor beschikt zelfs de meest ervaren en professionele wedstrijdzeiler over de meest nauwkeurige gegevens die nodig zijn.

De displays uit deze serie zijn uit lagen opgebouwd, waardoor de schermen onder de meest uiteenlopende omstandigheden niet zullen beslaan. Een veel gehoorde klacht bij de displays van andere merken.

Nexus instrumenten inbouwen

De NX instrumenten van Nexus zijn door een handige watersporter prima zelf in te bouwen. Vanaf de NX2 serie adviseren wij hiervoor gebruik te maken van speciaal opgeleide vakmensen door Nexus. Als een van de weinige in Nederland is SailSupply.nl een erkend OEM Nexus dealer. Dit houdt in dat wij zijn opgeleid door Nexus zelf en alle ins en outs met betrekking tot de installatie hiervan kennen. Hierdoor bent u ervan verzekerd dat naast een goed advies u ook verzekerd bent van de juiste en correcte installatie van uw Nexus systeem.

Ervaring met Nexus?

Heeft u zelf ervaring met de producten van Nexus en/of Silva? Deel dit met ons door een bericht hieronder achter te laten. Ook voor vragen over de producten kunt u hieronder een bericht achterlaten of rechtstreeks contact opnemen met ons.

Uitgebreide informatie en de producten over Nexus zijn te vinden onder: Nexus Marine navigatieinstrumenten.

6 comments add yours

  1. Nx 2 systeem

    Ik heb een nx2 systeem, waarbij het log geen verloop in de afstand meer laat zien. 2 jaar terug gemaild met jullie. De oplossingen werken niet.
    Inmiddels tranducers, netwerk systeem en display gedemonteerd om deze naar jullie te brengen.
    Kunnen jullie aangeven waar jullie precies zitten en wat de openingstijden zijn?

    Mvgr Hans

  2. Ik heb een ‘remote control’ instrument. Verschillende segmenten van de display hebben het echter begeven, zodat niet goed meer te zien is welke waarden worden getoond. Kan het display worden vervangen? En zo ja, wat is een schatting van dekosten?
    Groeten,
    Victor Bom

    • Beste Victor,

      Bedankt voor je reactie. Zou je ons iets meer informatie kunnen mailen over de aanwezige Nexus apparatuur? Mochten de juiste gegevens niet meer bekend zijn dan helpt een aantal duidelijke foto’s ook vaak.

      Je kunt de info mailen naar: [email protected]

      Met vriendelijke groet,

      Jochem
      Team SailSupply.nl

  3. Wij hebben een oud Nexus multicontrol systeem op onze boot (uit ca 2000). Ze werken nog prima, maar de behuizing en de knopjes zijn nogal vaal geworden. Het gaat om de multicontrol (2x), de gps (2x) en de steerpilot (2x). Zijn die nog te koop?

    • Beste Egbert,

      Nadat Nexus is overgenomen door Garmin zijn we gestopt met de verkoop hiervan. We hebben helaas ook geen voorraad meer beschikbaar. Dat spijt me!

      Groet,
      Jochem

Leave a Comment