Racer met klassieke lijnen

Superyacht Firefly

Firefly is misschien wel één van de mooiste schepen van dit moment. Dit ontwerp verenigt de schoonheid van klassieke lijnen met de performance van “state of the art” racers. De 115 voet racer is ontworpen door Hoek Design en gebouwd door Bloemsma Aluminiumbouw. Het interieur is chique én functioneel zodat er voldoende ruimte is voor o.a. de 700m2 grote spinnakers.

Wedstrijden

Het jacht is sinds mei 2011 in de vaart en heeft sindsdien aan alle grote Europese wedstrijden deelgenomen. Eind 2011 werd Firefly naar het Caraïbisch gebied getransporteerd ter voorbereiding van de zeilwedstrijden op onder meer de British Vergin Islands, St Barths en Antigua.

2012 St Barths Bucket Regatta

De haven van St Barths herbergt tijdens deze wedstrijd een indrukwekkende vloot superjachten. Naast jachten als Athos (63m) en Hetairos (66m) waren vrijwel alle J class jachten aanwezig (ca 40m): Velsheda, Endeavour, Ranger en Hanuman. Firefly (34m) is naast deze “reuzen” één van de “kleinere” schepen. Desalniettemin valt zij op: niet alleen vanwege de mooie lijnen maar zeker ook vanwege de goede resultaten.

St Barth Port Gustavia

St Barth Port Gustavia

Rating

De jachten worden al naar gelang de rating in vier klassen ingedeeld zodat jachten met een vergelijkbare snelheid in dezelfde klasse tegen elkaar strijden. Tevens krijgt elk jacht afhankelijk van haar rating binnen dit handicap systeem een voorsprong op een jacht dat in theorie sneller is. Ieder jacht krijgt daarmee haar eigen starttijd. Dit wordt enerzijds gedaan om te voorkomen dat deze collossale schepen gelijktijdig op een startlijn afvaren (met alle gevaren van dien), en anderzijds leidt dit tot een indrukwekkend schouwspel op de finishlijn.

Resultaten

Firefly heeft in een competitieve klasse een uitstekend resultaat geboekt. De tweede plaats is in een dergelijk veld een respectabele prestatie.

Race 1 Race 2 Race 3 Total
GAZELLES Points Points Points Points Rank
MARI-CHA III 1 1 6 8 1
FIREFLY 5 2 2 9 2
P2 2 3 4 9 3
SOJANA 4 6 5 15 4
RANGER 10 7 1 18 5
ENDEAVOUR 7 9 3 19 6
UNFURLED 6 4 10 20 7
VELSHEDA 8 5 8 21 8
SYMMETRY 3 12 11 26 9
HANUMAN 9 10 7 26 10
VIRAGO 11 8 9 28 11
VARSOVIE 12 11 12 35 12
HETAIROS 13 14 13 40 13

Crew / zeiltraining

De crew van Firefly bestaat uit jonge, enthousiaste, professionele zeilers. Er wordt relatief veel getraind, vaak voorafgaand aan de wedstrijden. Daarbij wordt altijd gezocht naar mogelijkheden om de boot sneller te varen. Tijdens de training wordt met name gelet op handling en snelheid. Vaak wordt een deel van de wedstrijdbaan gezeild tijdens de training om meteen een goed beeld te krijgen van de plaatselijke omstandigheden.

Efficiënte inrichting

Alles op Firefly is zo ingericht dat er optimaal mee geraced kan worden. Het schip heeft een vrijwel geheel vlak dek dat het overzicht bevordert en waardoor de weerstand minimaal is. Op het voordek is een luik met een doorsnede van ca 3m om o.a. de grote spinnakers te kunnen streiken. Ook de kuip is bijzonder ruim en efficiënt ingericht. In het centrum bevindt zich de grote Harken lier voor de grootschoot. Aan weerszijden van de kuip zijn twee grote lieren voor spinnaker- en genuaschoten. Aan de voorkant twee kleinere lieren voor de vallen. Op het achterdek bevinden zich nog twee grote lieren voor de bakstagen.

SailSupply & Firefly

Eén van de drijvende krachten achter SailSupply.nl is Mika Eid. Hij vaart als wedstrijdbemanning o.a. op Firefly en denkt mee over verbeteringen aan de boot. SailSupply levert materiaal dat variëert van Snatch blokken tot genuaschoten en van splitsgereedschap tot softshackles op maat. De samenwerking is uitdagend en levert veel kennis op die ook voor de optimalisatie van andere jachten / zeilboten en de selectie van zeilmateriaal gebruikt wordt.

Leave a Comment