Is deze waterdichte zeiltas echt waterdicht? Zodanig dat deze mee kan in de rubberboot of open zeilboot? Bij te water lating daadwerkelijk écht waterdicht en niet spatwaterdicht?

Een vraag die meer mensen zich stellen: wanneer is een tas nou écht waterdicht? Om je snel een overzicht hiervan te geven hebben we alle waterdichte tassen voor je op één pagina geplaatst: echt waterdichte tassen. Maar bestaan waterdichte tassen eigenlijk wel?

Waterdicht?

Écht waterdicht bestaat dat eigenlijk? Om heel eerlijk te zijn bestaat écht waterdicht vrijwel niet. Nagenoeg elk materiaal dat voor kleding of tassen gebruikt wordt, is namelijk op bepaald niveau poreus en daardoor eigenlijk niet écht water dicht.

Maar hoe kan het dan dat er toch geen water naar binnen komt?

Dat heeft te maken met de omstandigheden waaronder de materialen in de praktijk gebruikt worden. Omdat  deze niet zodanig zijn dat de materialen overbelast worden, zijn de eindproducten in de praktijk toch waterdicht.

Vaag!

Ja, dat klinkt inderdaad wat “vaag” daarom hieronder wat meer achtergrondinformatie en een paar tips hoe je de waterdichtheid van verschillende waterdichte tassen (maar ook andere materialen zoals tenten en kleding) met elkaar kunt vergelijken.

Waterdruk

Waterdichte tassen en waterdichte kleding worden vervaardigd van verschillende materialen. Al deze materialen zijn tot een bepaalde waterdruk waterdicht. Wanneer de waterdruk verder toeneemt, zullen de meeste materialen water doorlaten.

Hoe weet je dan welke producten geschikt zijn voor mijn toepassing?

Rating systeem waterdichtheid

Er zijn verschillende systemen ontwikkeld waarmee consumenten eenvoudiger de “waterdichtheid” van materialen en producten met elkaar kunnen vergelijken en kunnen bepalen of het product geschikt is voor de beoogde toepassing.

IP code

De IP code (International Protection Marking) is een IEC standaard waarmee de mate van bescherming tegen indringen van o.a. vocht, water en stof in met name elektrische apparatuur aangeduid wordt.

Omdat dit inmiddels een veel gebruikt systeem is, wordt het tegenwoordig niet meer uitsluitend voor elektrische apparaten gebruikt maar bijvoorbeeld ook voor het aanduiden van waterdichtheid van waterdichte tassen. Zo wordt o.a. voor alle waterdichte tassen van OverBoard een IP classe genoemd.

Ip rating - mate van (water) dichtheid

Ip rating – mate van (water) dichtheid

Hydrostatic Head

Voor het aanduiden van de waterdichtheid van stoffen (voor o.a. tenten, outdoor kleding, zeilkleding, tassen etc) werd oorspronkelijk het Hydrostatic Head systeem gebruikt.

Dit systeem geeft een indicatie van de waterdruk die tot lekkage leidt. Om dit te testen wordt een cilinder (veelal met een diameter van ca 5cm) op het te testen materiaal geplaatst en gevuld met water. Naarmate de hoogte van de waterkolom toeneemt, neemt ook de waterdruk op het te testen materiaal toe. De duur van deze test is helaas niet vastgelegd en loopt van producent tot producent sterk uiteen (van 1 minuut tot meerdere uren).

Hydrostatic head test - waterdichtheid van stoffen.

Hydrostatic head test – waterdichtheid van stoffen.

De hoogte van de waterkolom die tot lekkage leidt, wordt uitgedrukt in millimeter en biedt een goed uitgangspunt bij het vergelijken van materialen (of het eindproduct zoals tassen of tenten).

Dus:
hoe hoger het HH getal, hoe ‘waterdichter’ de tas, tent of jas.

Goed afsluiten

Geen van de genoemde waterdichte tassen is vanzelfsprekend waterdicht als de tas niet goed wordt afgesloten. De meeste waterdichte tassen maken gebruik van een rol sluiting zoals hieronder afgebeeld.

Waterdichte tas goed afsluiten

Waterdichte tas goed afsluiten

Waterdichte tas

Met de beschreven rating systemen is het dus mogelijk om o.a. waterdichte tassen met elkaar te vergelijken en te bepalen of de gewenste tas voor jouw toepassing ook geschikt is.

Om het je gemakkelijk te maken hebben we de écht waterdichte tassen voor iedere watersporter of outdoor sporter zoals eerder aangegeven, op deze pagina op een rij gezet: klik hier voor echt waterdichte tassen

Vragen? Vraag!

We delen onze kennis graag! Dit artikel is geschreven naar aanleiding van een vraag van één van onze klanten. Heb jij een vraag over watersport materialen? Of heb je een opmerking over dit artikel? We horen het graag.

Neem hieronder contact met ons op!

Leave a Comment