Een verbanddoos voor aan boord kopen lijkt eenvoudiger dan het is! EHBO kits voor aan boord kunnen behoorlijk van elkaar verschillen. Dat maakt de keuze voor een verbanddoos niet gemakkelijker. In essentie komt het neer op het volgende: kies de verbanddoos voor aan boord voor het juiste vaargebied en de aanwezige medische kennis.

Beter iets dan niets

In principe geldt altijd: iets is beter dan niets! Ook het meest eenvoudige EHBO setje kan in veel gevallen al bij de alledaagse (lichte) verwondingen die aan boord kunnen voorkomen, soelaas bieden. Ook al heb je dus geen ‘echte’ verbanddoos voor aan boord, zorg altijd dat je een (kleine) EHBO kit aan boord hebt.

Kleine EHBO kit

Crewmedic First AID kit 30-S

Crewmedic First AID kit 30-S

Bestellen

Plastimo EHBO set klein UK

Plastimo EHBO set klein UK

Bestellen

Verbanddoos voor aan boord – het vaargebied

Als je specifiek op zoek bent naar een EHBO kit voor aan boord, is het verstandig om na te gaan voor welk vaargebied je de eerste hulp set wilt aanschaffen. De meeste verbanddozen voor aan boord zijn ingedeeld in drie categorieën:

  1. Kustwateren: Verbanddoos coastal
  2. Buitengaats: Verbanddoos offshore
  3. Oceaan: Verbanddoos ocean

Afhankelijk van de hierboven genoemde categorieën is een verbanddoos voor aan boord dus meer of juist minder uitgebreid. Kies dus bij het juiste vaargebied de juiste verbanddoos.

Verbanddoos kust/ coastal

Plastimo EHBO set Coastal

Plastimo EHBO set Coastal

Bestellen

Crewmedic First AID kit 60-S

Crewmedic First AID kit 60-S

Bestellen

Verbanddoos offshore

Plastimo EHBO set Offshore

Plastimo EHBO set Offshore

Bestellen

Crewmedic First AID kit 180-S

Crewmedic First AID kit 180-S

Bestellen

Medische kennis

Een ander aspect bij de keuze van een verbanddoos voor aan boord is de aanwezige medische kennis tijdens de reis / reizen. Als er een arts of verpleegkundige tijdens een (langere) zeilreis aanwezig is, is het zinvol een uitgebreider EHBO pakket aan boord mee te nemen. In dat geval is het ook verstandig om de verbanddoos in overleg met die persoon aan te vullen.

Kleine EHBO kits voor aan boord

Het merk CREWMEDIC heeft een slimme indeling voor kleine EHBO kits voor aan boord bedacht. Deze indeling is gedaan volgens de benodigde tijd om professionele medische hulp te krijgen na een ongeval. Dergelijke EHBO sets zijn verpakt in waterdichte zakken en zijn zo compact dat deze ook geschikt zijn voor o.a. visboten, jetski’s, kano’s en kleine zeilboten.

Twee verbanddozen

In de praktijk is het helaas vaak zo dat de verbruikte materialen zelden worden aangevuld. Daarom is het geen slecht idee om één verbanddoos voor échte noodgevallen aan boord te hebben en een wat kleinere EHBO set voor de ‘dagelijkse’ wondjes en schrammetjes (van de kinderen).

EHBO kits voor wedstrijdzeilers

In de basis geldt voor wedstrijdzeilers hetzelfde als voor elke andere watersporter: zorg voor de juiste verbanddoos aan boord. Afhankelijk van het type wedstrijd en de klasse, gelden echter vaak specifiek regels. Zeker als er offshore wedstrijden gezeild worden, zijn de voorschriften zeer specifiek en gelukkig tegenwoordig ook redelijk streng! Wie niet aan de safety voorschriften voldoet, kan gediskwalificeerd worden of mag niet eens starten! Deze pagina van de RYA geeft een goed overzicht van de algemeen geldende eisen voor zeegaande wedstrijdboten. Ben je op zoek naar het juiste safety materiaal aan boord voor specifieke wedstrijden, bel of mail ons dan even. We denken graag met je mee!

Meer vragen? Vraag

Dit artikel is geschreven naar aanleiding van een vraag van één van onze klanten. Heb je meer vragen over dit onderwerp of heb je een andere vraag over watersport of watersportproducten? We delen onze kennis graag! Stuur ons hieronder een bericht!

Leave a Comment