Zeillaarzen kiezen is vaak niet gemakkelijk omdat er talloze opties zijn. De keuze is afhankelijk van een aantal persoonlijke voorkeuren en de mate van gebruik (zelden, regelmatig, vaak). Maar ook van het type boot. Omdat er dus veel te vertellen is, hebben we hieronder wat achtergrondinformatie voor je op een rij gezet en een simpele indeling om het zeillaarzen kiezen eenvoudiger te maken.


We hebben al eerder een artikel over zeillaarzen en bootschoenen geschreven waarin we ook verschillende opties voor open zeilboten bespreken: Zeillaarzen, bootlaarzen en zeilschoenen

Echt droog

Wat zeillaarzen betreft, zijn er verschillende opties. Voor een reis vroeg, of juist laat in het seizoen, is het vooral belangrijk dat de voeten écht droog blijven. Als je nat wordt, wordt het heel snel koud. Zodra men koud wordt, heeft het lichaam alle energie nodig om warm te blijven en wordt de kans op bijvoorbeeld zeeziekte veel groter. Dan is de lol snel over!

Grip

Zeillaarzen moeten niet alleen droog houden, maar ook voorzien zijn van een goede zool om zo veel mogelijk grip op het dek te hebben. Zeker als je niet elke dag op een zeilboot / zeilschip staat, zijn de bewegingen van de boot soms onvoorspelbaar. Op een nat en vaak enigszins glad dek kunnen de verkeerde schoenen of laarzen de kans op uitglijden aanzienlijk verhogen. De “huis-tuin-en-keuken” laarzen zijn ongeschikt omdat deze vaak zolen met een erg grof profiel hebben (dat relatief weinig contactoppervlak met het dek heeft) en bovendien stug zijn (vaak geen soepel natuurrubber). Kortom: goede zeillaarzen zijn voorzien van een soepele zool met veel contactoppervlak.

Ademend

Een derde aspect, dat met name voor langere zeilreizen of zeilwedstrijden een rol speelt, is of een zeillaars al dan niet transpiratievocht van binnen naar buiten transporteert. Zogenaamde “ademende zeillaarzen” blijven op langere termijn aan de binnenkant droger dan niet-ademende zeillaarzen. Omdat vochtige lucht minder goed isoleert dan droge lucht, blijven de voeten in ademende zeillaarzen langer warm. Het draagcomfort van ademende zeillaarzen is daarmee hoger.

Zeillaarzen keuze advies

Om het kort samen te vatten, adviseren wij voor een langere zeilreis of zeilwedstrijd op zee, soepele zeillaarzen van natuurrubber met een grip-zool.
Hieronder hebben we een aantal opties opgesomd op basis van het type zeiler:

Ik zeil niet zo vaak (éénmalig tot enkele keren per jaar)

Zeil je enkele malen per jaar, wil je volledig waterdichte, soepele zeillaarzen met een goede grip – zool, kies dan voor één van deze opties:

Dry Fashion Sailer zeillaars

Dry Fashion zeillaars Sailer

Bestellen

Gill Tall Yachting Boot

zeillaarzen gill

Bestellen

Ik zeil regelmatig (meerdere keren per jaar)

Als je voor warmte en draagcomfort kiest, is een ademende zeillaars de beste optie. Dit type zeillaars combineert alle eigenschappen van een goede zeillaars met het comfort van écht droge voeten door het transpiratievocht naar buiten af te voeren. Ben je regelmatig op het water, kies dan bijvoorbeeld voor één van deze zeillaarzen:

Lizard Spin Boot

ademende zeillaarzen lizard

Bestellen

Gill Performance Breathable Boot

ademende zeillaarzen gill

Bestellen

Ik zeil vaak en lang onder zware omstandigheden

Zeil je vaak en vaak lange tochten onder zware omstandigheden, kies dan een zeillaars met manchetten. Manchetten worden na het aantrekken van de laars, óver de zeilbroek getrokken. Zeker als je veel op het voordek bezig bent of op je knieën onder zware omstandigheden zeilen wisselt, zijn goede zeillaarzen mét manchetten een must. Zonder manchetten is, werkend op je knieën, één golf genoeg om je laarzen volledig met koud zeewater te vullen! (Ik spreek uit ervaring 😉 ). Eén van de weinige opties is dan de:

Musto GORE-TEX Ocean Racer

De beste zeillaarzen rond de € 350,-.

ademende zeillaarzen Musto GORE-TEX Ocean Racer FUFT001
Bestellen

Vragen

Heb je meer vragen of zijn er andere zaken waar we mee kunnen helpen, dan horen we dat graag! Reageer meteen hieronder…

2 comments add yours

  1. Hallo,
    Ik kom vrijwel elke dag een uur op het strand en dan komt er nogal eens zeewater over mijn schoenen heen, of je zakt weg in wat natter zand en ook zit er zout in het drogere zand, wat in het algemeen erg slecht is voor schoenen. Ik ben op zoek naar goede wandelschoenen maar vroeg mij af of er misschien goede laarzen zijn die fijn zijn om te wandelen, liefst ook op oneffen terrein als duingebied/natuurgebied, maar die ook goed tegen zeewater en zout bestand zijn. Dan is dat misschien een betere keuze voor mij. Overigens, ik ben gek op zeilen maar heb helaas de financiën er niet voor. 😉
    Groeten,
    Ronald

    • Beste Ronald,
      bedankt voor je bericht. Ik vrees dat zeillaarzen niet zo geschikt zijn als wandelschoenen. De zolen zijn relatief zacht waardoor de laarzen weliswaar veel grip hebben op het dek van een (zeil)boot maar op andere ondergrond zoals schelpenpaden in de duinen relatief snel zullen slijten.

      Er zijn betere opties waar je meer en langer plezier van zult hebben. Wellicht kun je eens kijken naar jagers- of boswachters toebehoren. Zij gebruiken ook vaak hoogwaardig materiaal (zoals Gore-Tex) waarbij laarzen beter bestand zijn tegen vergelijkbare ondergrond.

Leave a Comment