Houdbaarheidsdatum CO2 patroon? Heeft een CO2 patroon voor je reddingsvest een vervaldatum? Op de CO2 capsule van een volautomatisch reddingsvest staat allerei informatie, maar waar staat deze informatie voor? We hebben het voor je uitgezocht…

Een automatisch reddingsvest maakt gebruik van een mechanisme dat de longen van het reddingsvest opblaast zodra de drenkeling te water gaat of, indien het een half-automatisch reddingsvest betreft, zodra het opblaasmechanisme handmatig ingeschakeld wordt (door aan het ‘koordje’ te trekken). De longen van het reddingsvest worden gevuld met het gas uit een CO2 patroon.

Is de datum op het CO2 patroon van mijn reddingsvest een houdbaarheidsdatum?

Houdbaarheidsdatum CO2 patronen

Er zijn nogal veel “meningen” te vinden over de “houdbaarheidsdatum” van Co2 patronen. Omdat wij met enige regelmaat vragen hierover krijgen, hebben we voor jullie uitgezocht hoe het zit.

Eén van de grootste producenten van CO2 patronen is het bedrijf NTG Europe uit Dortmund. We hebben met hen contact opgenomen om uit te zoeken waar de informatie op de CO2 patronen voor staat.

houdbaarheidsdatum productiedatum co2 patroon smeltcapsule
Smeltcapsule en Co2 patroon: op de smeltcapsule wordt de vervangingsdatum getoond; op de CO2 patroon de productiedatum

Veel CO2 capsules bevatten informatie die vergelijkbaar is met onderstaande tekst:

60 Grams CO2 NOMINAL
MIN.GR.WT. 240.0 G
ISI/38200 AUSTRIA 05/08
DO NOT HEAT

Regel 1 60 Grams CO2 NOMINAL – staat voor het gewicht van de vulling. Dit gewicht wordt ook vaak als referentie gebruikt voor de maat van de CO2 cylinder die nodig is voor een specifiek reddingsvest.

Regel 2 MIN.GR.WT. 240.0 G – staat
voor “minimum gross weight”. Dit is het gewicht dat de totale patroon inclusief inhoud zou moeten hebben.

Regel 3 ISI/38200 AUSTRIA 05/08 – betreft het productienummer, de producent en de productiedatum.

Regel 4 DO NOT HEAT – deze regel spreekt voor zich denk ik :-).

Gesprek met NTG

Een klein deel van het gesprek met NTG…

Wichtig ist das die Flasche gefüllt ist. Dies kann kontrolliert werden indem die Flasche gewogen wird. Das min. Gewicht der Flasche wird darauf abgebildet und kann somit vom Kunden kontrolliert werden.

Haltbarkeit gibt is in dem Sinne nicht. CO2 wird nicht schlecht.
Die richtige Lagerung der Flasche ist allerdings wichtig da Rost die Wandstärke einer Flasche beeinträchtigen kann. Letztendlich könnte die Flasche damit undicht werden wodurch das Gas austreten könnte.

Geen houdbaarheidsdatum – wel productiedatum

Het komt er dus op neer dat op de CO2 patronen geen houdbaarheidsdatum genoemd wordt maar de productiedatum. Afhankelijk van de toepassing, het gebruik en de eisen die gesteld worden aan het materiaal waar de CO2 patroon onderdeel van uit maakt, zal deze na een bepaalde periode (uit voorzorg) vervangen moeten worden. De producenten van deze producten geven hier vaak adviezen over in de bijbehorende handleidingen.

Omdat de CO2 capsules bij zorvuldige opslag en onderhoud een veel langere levensduur hebben, is het met name van belang deze
visueel te inspecteren en het gewicht te bepalen. Op basis daarvan weet je of de CO2 patroon vervangen moet worden of niet.

Voor het geval je inderdaad een reddingsvest herlaadset of een CO2 patroon nodig hebt, hebben we een overzicht samengesteld.

Veiligheid heeft prioriteit

Uiteindelijk heeft de veiligheid prioriteit en wil je dat het reddingsvest bij calamiteiten probleemloos werkt. Controleer het materiaal daarom regelmatig en laat het bij twijfel door deskundigen checken en vervang zonodig de onderdelen van je reddingsvest.

Lees verder: reddingsvest herlaadset vervangen >>

Leave a Comment