De rolfok val deflector en restrainer voorkomen het meerollen van de val. Bij rolfok systemen kan de genuaval onverhoopt ‘meerollen’ tijdens het oprollen of reven van de genua. Om dit te voorkomen, zijn er twee eenvoudige oplossingen. Namelijk het gebruik van een rolfok val deflector en/of een rolfok val restrainer

Halyard deflector

Doel van de rolfok val deflector (zwarte schijf in onderstaande afbeelding) is dat de genuaval (en andere vallen) niet ‘meegerold’ kunnen worden tijdens het oprollen van de genua. De deflector houdt de vallen op een kleine afstand van het profiel en draait bovendien niet mee met het profiel. In de meeste gevallen is het verstandig om een deflector te installeren.

Rolfok val deflector

Rolfok val deflector

rolfok val deflector geinstalleerd
De val deflector wordt eenvoudig vlak boven het rolfok profiel gemonteerd. De fokkeval, reserveval of spinnakerval wordt veilig van het profiel afgehouden. Op de afbeelding hiernaast is de gemonteerde val deflector te zien.

Daarop is ook te zien dat de mastuitgang van de fokkeval zo ligt dat de val een goede hoek naar de top furler of top swivel van de rolfok heeft. Als dat niet het geval is, kan een val restrainer uitkomst bieden.

Halyard restrainer

Een val restrainer is een klein blokje of een val geleider dat onder de genuaval – uitgang aan de mast gemonteerd wordt. De genuaval wordt hierdoorheen naar de genua top swivel geleidt. Daardoor ontstaat een grotere afstand tussen val en rolfok profiel. Dit voorkomt dat de val tijdens het oprollen ‘meegerold’ kan worden. Een val restrainer is alleen nodig als de afstand tussen voorstagbevestiging en valuitgang zo klein is dat de val het voorstagprofiel tijdens het hijsen altijd zou raken.

rolfok val restrainer

Als rolfok of rolreefsysteem zijn Harken ESP Furling Systems erg populair. Niet alleen omdat deze rolfok systemen lang mee gaan, maar ook omdat deze vrij eenvoudig zelf te installeren zijn.

Bekijk rolfok onderdelen en accessoires

Verschillende valgeleiders

Er zijn verschillende soorten valgeleiders. In de basis komt het neer op valgeleiders mét of zonder blok. Het voordeel van valgeleiders mét blok is dat deze (mits van goede kwaliteit) zowel voor vallen van staalkabel als kunststof vallen geschikt zijn. De valgeleiders zonder blok, zijn ongeschikt voor vallen (met een voorloop) van staal. Het is wel van belang de montageinstructies goed op te volgen. Met name de hoek van de val met de voorstag is belangrijk omdat deze in grote mate bepalend is voor de kracht op de valgeleider. Daarom mag de hoek van de genuaval met de voorstag bij gebruik van de Harken Furler val geleider HK944 en HK945 niet groter zijn dan 7 – 10 graden (zie ook de bijbehorende handleiding van Harken).

verschillende soorten valgeleiders

verschillende soorten valgeleiders

Valgeleider bestellen

Iets niet helemaal duidelijk? Of een andere vraag over je boot?

Stuur ons hieronder (anoniem) een bericht. We delen graag onze kennis!

Leave a Comment