Lekkage langs de mast voorkomen. Maar hoe? Lekkage langs de mast komt vaak voor. Veel zeilboten met een doorgestoken mast lekken rond de mast. De lekkage is niet alleen erg vervelend maar kan ook tot blijvende schade leiden. Hoe kun je lekkage langs de mast voorkomen?

Lekkage langs de mast

Velen herkennen het probleem: het regent hard of er komt tijdens het zeilen water over het dek en er ontstaat (wéér) lekkage langs de mast! Zeker tijdens langere zeiltochten is het vervelend als het binnen nat wordt. Een doorgestoken mast heeft verschillende voordelen, lekkage langs de mast is echter een duidelijk nadeel.

Lekkage langs de mast voorkomen!

Veel mensen proberen de lekkage te voorkomen door de opening tussen het dek en de mast simpelweg vol te spuiten met kit. In eerste instantie lijkt het probleem daarmee vaak opgelost te zijn. De test met de tuinslang of de puts slaagt… binnen blijft het droog.

Maar na 2 rakken…

Vaak blijkt echter al na twee of drie rakken dat er weer openingen ontstaan zijn en de lekkage is terug! “Maar hoe kan dat toch, het was toch dicht?”…

Ja, in de haven stil liggend in de box, WAS het inderdaad dicht! Maar zowel mast als dek zijn in enige mate flexibel. Tijdens het zeilen bewegen de vlakken ten opzichte van elkaar. Ook al zijn de meeste kit soorten ook enigszins flexibel, dit los je met kit meestal niet op.

Hoe voorkom je de lekkage dan wel?

Bij een doorgestoken mast bewegen mast en dek tijdens het zeilen dus onafhankelijk van elkaar. Daarom bestaat de oplossing uit twee stappen:

  1. Mast ter hoogte van het dek fixeren en afdichten met Spartite®
  2. Lekkage langs de mast voorkomen door volledig afdichten met Mastkraagtape

Stap 1: Mast fixeren en afdichten met Spartite®

Spartite® is een fixatie en afdichtingssysteem dat tussen dek en mast gegoten kan worden zodat het (na uitharding) naadloos de opening vult. Het is voldoende flexibel om tijdens het zeilen de bewegingen op te vangen en dicht daarmee in de meeste gevallen al volledig af.

Spartite® wordt zowel op tourboten als op wedstrijdboten tot op het hoogste niveau gebruikt. De reden hiervan is dat het niet alleen afdicht maar de mast ook fixeert. Wanneer wedstrijdzeilers verschillende mastposities in de lengterichting van de boot gebruiken, kan aan de voor- en achterkant gebruik gemaakt worden van wiggen.

Omdat Spartite® een 100% passende afluiting vormt, kan de mast bovendien eenvoudig in en uit de boot gehaald worden. Bij correcte toepassing gaat Spartite® meerdere seizoenen mee. Het product is zo hoogwaardig en praktisch in gebruik dat veel mastenbouwers en werven het als dé standaard aanraden en toepassen.

Spartite® instructie video’s

Deel 1

Deel 2

Deel 3


Spartite® bestellen

Stap 2: Lekkage volledig voorkomen met mastkraagtape

Als de lekkage langs de mast niet al verholpen is door het gebruik van Spartite®, zal deze tweede stap het probleem zeker oplossen! Mastkraagtape is speciaal ontwikkeld om lekkage langs de mast te voorkomen.

Mastkraagtape werkt met name goed als de mast al gefixeerd is en dus nog maar relatief weinig beweegt ten opzichte van het dek. Daarom wordt het hier ook aangeraden in combinatie met Spartite®.

Mastkraagtape

Mastkraagtape is speciaal ontwikkeld om lekkage langs de mast te voorkomen.

lekkage langs de mast voorkomen mastkraagtape

Bestellen

Niet goedkoop

De beschreven oplossing is geen goedkope oplossing. Er rouleren tal van alternatieven op het internet die uiteindelijk neer komen op het “volsmeren” van de opening tussen mast en dek met kit, wax of een ander waterafstotend middel. Dit zijn op het eerste gezicht vaak goedkopere oplossingen. In de praktijk moet dit dan echter elke keer nadat de mast uit de boot gehaald werd opnieuw gedaan worden. En dat brengt veel werk en uiteindelijk ook hoge kosten met zich mee.

Sommige alternatieve oplossingen zijn bovendien een behoorlijke “kliederboel” (zie onderstaande afbeelding waarbij wax gebruikt werd om de lekkage langs de mast te voorkomen).

lekkage mast verhelpen

Kliederboel: sommigen gebruiken wax…

Een nette, duurzame en volledig waterdichte oplossing voor lekkage langs de mast: Spartite® in combinatie met mastkraagtape.

lekkage langs de mast voorkomen spartite icm mastkraagtape

Netjes, duurzaam én waterdicht!

Meer vragen? Vraag!

Wij delen onze kennis graag! Dit artikel is tot stand gekomen naar aanleiding van een vraag van één van onze klanten. Heb je n.a.v. dit artikel opmerkingen of andere vragen?

Stuur ons dan hieronder meteen een bericht!

2 comments add yours

  1. Hallo, begreep van een andere leverancier van Spartite dat het van belang is of je een geverfde mast hebt. Als dat zo is, hecht de substantie niet goed op de mast en gaat kieren met lekkage als gevolg. Voor mijn geverfde mast betekent dit dus dat ik de verf eerst moet verwijderen voordat Spartite wordt aangebracht. Dit kan door de verf af te bijten of weg te schuren lijkt me

    nadeel van mastkragen is dat ze eigenlijk alleen goed waterdicht zijn te krijgen als de overlap gelast is voordat de mast wordt geplaatst (of het moet ook goed kunnen als de mast al geplaatst is, maar dat kan alleen een specialist denk ik). Bij mij werkt het in ieder geval niet tot matig

    andere mogelijkheid om lekkage via de binnenkant van de mast te voorkomen is het zelf plaatsen van een mastschot. Dit is goed te doen maar vergt wel de juiste materialen (speciale schuimplaat met alu topafdekking en 2 componenten rubber om het schot van boven af te gieten). Heb de spullen destijds bij Neutmast in Middelharnis gehaald

    misschien leuk om te weten in aanvulling op jullie artikel op de site!

    • Hechting Spartite

      Spartite hecht op vrijwel alle ondergronden zolang deze schoon, droog en vetvrij zijn. Voor houten masten geldt zelfs dat het juist beter is wanneer de mast geverfd of gelakt is omdat de ondergrond dan minder poreus is. De hechting van Spartite op vrijwel alle ondergronden is zo goed dat het van belang is om de vlakken waar het NIET mag hechten, licht in te smeren met vaseline. Dus om er voor te zorgen dat de mast eenvoudig uit de boot gelift kan worden, wordt de binnenkant van de mastkraag ingesmeerd met vaseline waardoor de Spartite alleen aan de mast hecht en niet aan het dek.

      Staande mast en Spartite

      Om de ruimte tussen mast en dek af te dichten is het juist de bedoeling dat de mast al staat. In de verpakking wordt onder meer modelleer klei meegeleverd. Daarmee kan een ‘mal’ gevormd worden zodat de mastkraag een overlap krijgt. Alle toebehoren en de uitleg zijn zodanig dat iedereen met enige kluservaring dit zelf kan uitvoeren wanneer de handleiding goed opgevolgd wordt.

      Mastschot

      Een goed idee dat je aandraagt. Zou je daar misschien nog iets meer over willen vertellen?

Leave a Comment