Een goede zelflozer voor een zeilboot is zeker op open zeilboten of open kielboten van groot belang. Niet alleen als je hard wilt zeilen maar zeker ook om de veiligheid te vergroten.

Een klant van ons vroeg kort geleden de volgende vraag m.b.t. een zelflozer voor een zeilboot:

Ik heb een volksboot met 2 ronde gaten van 42 mm. Daar kan ik een lensbal in doen en aan trekken met een touw en vastzetten. Bij een Flying Arrow zit een rvs systeempje aan de binnenzijde dat voorzien is van een veer. Dat werkt heel fijn. Hebben jullie iets vergelijkbaars?

Zelflozer voor een zeilboot

Zelflozers zijn op alle boten van belang. Klein of groot, open of gesloten, zeil- of motorboot!

Een veel gebruikte zelflozer voor een zeilboot is de onderstaande lensbal of de in te bouwen Super Max zelflozer van Elvström.

Dit laatst genoemde type zelflozer werkt op het principe van onderdruk die ontstaat door het langsstromende water. Als deze zelflozer op een laag punt in de boot, of bij voorkeur zelfs aan weerszijden in de romp gemonteerd wordt, zal het langsstromende water de boot (na openen van de zelflozer) leeg zuigen.

De lensbal werkt simpelweg middels het openen en afsluiten van een opening in de spiegel (achterkant) van de boot. Zodra de boot enige snelheid heeft (sneller dan de opkomende golven), vloeit het water door de opening in de spiegel naar buiten. Om te voorkomen dat het water door de opening weer naar binnen stroomt, wordt de lensbal middels een lijn en/of een elastiek tegen de opening getrokken en sluit deze af.

Lensbal of lensklep

De hierboven getoonde lensbal is zoals aangegeven een veel gebruikte zelflozer voor een zeilboot of een motorboot.

Op open wedstrijd zeilboten en open wedstrijd kielboten wordt daarnaast vaak een lensklep gebruikt in combinatie met een lijn en een stuk elastiek.

Het voordeel van een lensklep is dat deze ‘automatisch’ bij opkomende golven dicht klapt waardoor vrijwel geen water naar binnen stroomt.

Op onderstaande afbeeldingen is een carbon lensklep van een 470 te zien:

Zelflozer voor zeilboot lensklep 470 buitenkant

Lensklep op een 470 – buitenkant.

Zelflozer voor zeilboot lensklep 470 binnenkant

Lensklep op een 470 – binnenkant

Klemmen

Zowel de lensballen als de lenskleppen worden zoals gezegd met een lijn en/of elastiek gesloten. Door de lijn in een kleine klem (clamcleat of V-klem) te fixeren, kan de zelflozer eenvoudig geopend of gesloten worden.

zelflozer voor een zeilboot clamcleat of v klem

Zelflozer gemakkelijk openen en sluiten

Clamcleats en V-klemmen bekijken

Tips voor andere watersporters?

Heb jij ervaring (goed of slecht) met het gebruik van bepaalde zelflozers op een zeilboot of een motorboot en zou je deze met andere watersporters willen delen?

Beschrijf je ervaringen dan hieronder!

Vragen? Vraag!

Dit artikel is naar aanleiding van een vraag van één van onze klanten ontstaan. Heb jij ook een vraag? Stel deze dan hieronder. We helpen je graag!

Leave a Comment