Wat is het verschil tussen een zwemvest en een reddingsvest? En welke punten zijn van belang bij het maken van een keuze tussen zwemvest en reddingsvest?

Zwemvest

Een zwemvest is slechts een hulpmiddel tijdens het zwemmen. Het zwemvest biedt extra drijfvermogen waardoor het zwemmen, al dan niet mét kleding, eenvoudiger wordt. Dit houdt in dat de gebruiker zelf in staat moet zijn actief te zwemmen en dus bij bewustzijn moet zijn.

Zwemvest met ritssluiting van GILL
Zwemvest met ritssluiting van GILL

Bekijk alle zwemvesten >>

Reddingsvest

Een reddingsvest is, zoals het woord al aangeeft een redmiddel. Een reddingsvest is zo ontworpen dat het bij correct gebruik de drenkeling, ook wanneer hij/zij buiten bewustzijn is en met het hoofd naar beneden te water zou geraken, om zou keren waardoor de drenkeling weer vrij kan ademen. Reddingsvesten zijn er in verschillende uitvoeringen, maar de twee belangrijkste categorieën zijn:

1. Automatisch reddingsvest

Deze reddingsvesten zijn voorzien van een systeem waardoor het reddingsvest automatisch opgeblazen kan worden middels een druk-sensor, een in water oplossende tablet of middels het handmatig bedienen van de opblaas automaat.

Automatisch reddingsvest 275n met waterdruk sensor van Spinlock
Automatisch reddingsvest 275N met waterdruk sensor van Spinlock

Bekijk alle automatische reddingsvesten >>

2. (Schuim) reddingsvest

Het schuim reddingsvest is een vaststof gevuld reddingsvest die de meeste watersporters wel kennen. Groot voordeel van dit reddingsvest is het feit dat het weinig onderhoud nodig heeft en altijd werkt.

Schuim Reddingsvest 150N van Plastimo
Schuim reddingsvest 150N van Plastimo

Bekijk alle reddingsvesten >>

Keuze

De keuze van het juiste reddingsvest / zwemvest is niet altijd eenvoudig. Over het algemeen zijn de volgende vragen een goede leidraad daarbij:

  • zwemmen: kan de gebruiker van het reddingsvest / zwemvest zwemmen
  • vaargebied: wordt er op binnenwateren gezeild (havens of kleine, beschutte meren) of op open water (grote meren / zee)?
  • hulp: is er in geval van te water gaan snel hulp aanwezig (binnen enkele minuten)?
  • kleding: draagt de gebruiker zware kleding en laarzen?

Als de gebruiker kan zwemmen, er op binnenwateren gevaren wordt, er binnen enkele minuten hulp beschikbaar kan zijn en er wordt geen zware kleding i.c.m. (zeil)laarzen gedragen, dan is het gebruik van een zwemvest een uitstekende optie. In alle andere gevallen adviseren wij het dragen van een reddingsvest.

Voordeel zwemvest

Zwemvesten hebben wel een belangrijk voordeel t.o.v. reddingsvesten: zwemvesten bieden over het algemeen een veel hoger draagcomfort doordat deze ligt en relatief klein zijn. Daardoor is een zwemvest (ook wel flotation PFD genaamd) ook tijdens het actief sporten uitstekend te gebruiken. In veel open zeilboten (optimist, splash, laser, 420, 470, 49er ets) is het tijdens wedstrijden verplicht om een zwemvest te dragen. Ook tijdens het SUPpen, kajakken of kite-surfen is het gebruik van zwemvesten sterk aan te raden.

Juiste maat zwemvest / reddingsvest

Voor zowel zwemvesten als reddingsvesten geldt dat de te gebruiken maat met name afhangt van het lichaamsgewicht. Afhankelijk van het gewicht moet het vest meer drijfvermogen bieden. Het drijfvermogen wordt daarbij uitgedrukt in Newton (N). Over het algemeen hebben zwemvesten tot ca. 50N drijfvermogen, en reddingsvesten tot ca. 275N drijfvermogen.

Zwemvest kind

Een goed voorbeeld van en zwemvest voor kinderen is het Magic Marine Brand Buoyancy Aid.

Ook Gill zemvesten zijn verkrijgbaar voor kinderen. Voor een kind van 7 jaar met een gewicht van 23kg zou volgens onderstaande tabel de maat “CHILD” geschikt zijn mits zijn/haar borstomvang niet veel groter is dan 81cm. Dit zwemvest is er in verschillende maten waardoor kinderen en jongeren het goed tijdens bijvoorbeeld het zeilen in de optimist, zouden kunnen dragen.

Maattabel zwemvest Gill
Maattabel zwemvest Gill

Bekijk alle kinder zwemvesten >>

Varen in België

Vaar je ook in België? Dan is het wellicht interessant om te weten dat het dragen van een reddingsvest aan boord van een pleziervaartuig onder de volgende omstandigheden in België verplicht is:

  • als de golfhoogte 1m of meer bedraagt
  • tussen zonsondergang en zonsopgang
  • tussen 16 oktober en 15 mei

Daarnaast geldt de verplichting: 

  • voor alle opvarenden tot 12 jaar
  • wanneer het pleziervaartuig 6,5m of korter is

In de kajuit geldt deze verplichting niet.

De verplichting geldt niet voor pleziervaartuigen groter dan 24m of met een vaste reling van 1,10m of hoger. Voor pleziervaartuigen tot 6,5m binnen de 2 zeemijl mag het reddingsvest vervangen worden door een zwemvest.

Omstandigheden van weer en golven

Vaartuigen kleiner dan 6m moeten binnen de 2 zeemijl van de kust blijven als de (significante) golfhoogte 1m of meer bedraagt. Er is niet langer een beperking opgelegd qua windsterkte (de zogenaamde 3/4 Beaufort regel is afgeschaft). De pleziervaarder kan zich informeren over de heersende en verwachte golfhoogtes voor de Belgische kust via Meetnet Vlaamse Banken.

8 comments add yours

  1. Als je kind 47 kg weegt, welke maat neem je dan? De Youth of maat S?

    • Hartelijk dank voor je bericht.
      Bij een gewicht van 47kg zit je inderdaad redelijk op de grens van de twee maten Youth en Small. Daarom zou ik aanraden om ook naar de borstomvang te kijken. Deze is bij de maat Youth 86cm en bij de maat Small 91cm. Als je zoon of dochter al een borstomvang van boven de 86cm heeft, zou ik met het oog op de groei eerder de maat S adviseren.
      Ik hoop dat dit de keuze van het zwemvest voor je kind enigszins vergemakkelijkt. Als je meer vragen hebt, kun je altijd contact met ons opnemen.
      Met vriendelijke groet, Mika

  2. Hallo,

    Een vraagje. Omdat ons vakantiehuisje pal naast een zwembad ligt denken we eraan een zwem- of reddingsvest te kopen voor onze dochter van bijna 4&6. Ik twijfel alleen welk van beide het moet worden. Zij kunnen beiden niet zwemmen, maar het water zal rustig zijn en ze zullen geen zware kleding of schoenen dragen. Wat raden jullie aan? En zijn er ook kindervestjes met de sluiting op de rug? Alvast dank!

    Mayke

    • Hallo Mayke,

      bedankt voor je reactie! Het is denk ik heel verstandig om een reddingsvest te gebruiken als de kinderen alleen buiten spelen. Zelfs als zij niet alleen buiten spelen is het in ieder geval veiliger als zij een reddingsvest dragen zolang zij niet goed kunnen zwemmen. Toen mijn oudste dochter een jaar of drie was, is zij eens nét iets te dicht langs het zwembad van het vakantiehuis gelopen en viel er in. Omdat ik vlak achter haar liep, kon ik er meteen achteraan springen. Maar het had geen moment langer mogen duren. Ik stond er versteld van hoe snel een kind dat niet kan zwemmen, naar de bodem zinkt! Deze gebeurtenis vergeet ik nooit meer!

      Om je vragen te beantwoorden:
      Bij reddingsvesten voor kinderen is in principe het gewicht van het kind leidend. Voor een kind tot 15kg is bijvoorbeeld het kinder reddingsvest van Baltic heel geschikt. Dit reddingsvest is extra veilig omdat het over een ‘broekje’ besckikt. Dit broekje beschermt bij kleine kinderen nog beter tegen het er uit zakken.

      Voor iets groteren kinderen met een gewicht van 20-30kg is ook het Typhoon Reddingsvest kind van Plastimo erg geschikt. Dit reddingsvest heeft bovendien een aantrekkelijk prijskaartje.

      Over het algemeen is het verstandig om een reddingsvest te gebruiken. Reddingsvesten zorgen er voor dat de drenkeling op de rug gedraaid wordt zo dat het kind kan blijven ademen.

      Als je meer vragen hebt, hoor ik het graag.

      Groet, Mika

  3. Hi, ik heb een kind van 4 zonder zwemdiploma en we gaan zeilen op de wadden. Wat kunnen we het beste aanschaffen?

    • Hoi Ton,

      Bedankt voor je reactie. Het is in ieder geval van belang om te kiezen voor een reddingsvest en dus niet een zwemvest. Reddingsvesten zorgen er voor dat de drenkeling op de rug gedraaid wordt zo dat het kind kan blijven ademen. Het meest verkochte reddingsvest voor kinder is de Plastimo Typhoon 100N. Vanaf 8 jaar heb je ook de keuze voor een junior automatisch reddingsvest van Spinlock. Dat zorgt voor meer draagcomfort, maar je zoon of dochter is daar nu nog wat te jong voor.

      Ik hoop dat je met deze informatie geholpen bent. Als je verder nog vragen hebt dan hoor ik ze graag.

      Groet, Jochem

  4. hoi welk redings vest past bij mij kwa gewicht em maar heb xl kwa maat soms XXL kwa maat en ben ongeveer 90 kg ben een volwassene
    groet sjoerd

    • Dag Sjoerd,

      bedankt voor je bericht! Reddingsvesten zijn er in alle soorten en maten en voor alle budgetten. Om een goede keuze te maken is het vooral van belang om te bedenken waar je het reddingsvest gaat gebruiken (binnenwater, open zee of oceaan) en of je een automatisch reddingsvest of een schuim gevuld reddingsvest zoekt.
      Verder is het van belang om rekening te houden met de kleding die je draagt. Als je zware waterdichte werk- of zeilkleding draagt met (zware) werk-laarzen en op open water vaart, is het raadzaam om een reddingsvest met een hoog drijfvermogen (bijvoorbeedl 275 Newton) te kiezen. Als je over het algemeen onder goede weersomstandigheden vaart en minder zware kleding draagt is een reddingsvest met een drijfvermogen van 150-170 Newton prima.

      Een automatisch reddingsvest blaast zich pas op zodra de drenkeling te water gaat en is daardoor veel comfortabeler in gebruik. Een schuimgevuld reddingsvest is niet voorzien van zo’n mechanisme waardoor deze vrij groot en wat oncomfortabel kan zijn. De prijzen van schuim reddingsvesten zijn wel lager dan die van automatische reddingsvesten.

      Wat de maatvoering betreft is het zo dat vrijwel alle automatische reddingsvesten instelbaar zijn van S-XXL. In bepaalde gevallen zijn de automatische reddingsvesten in verschillende maten te verkrijgen. Dan staat dat ook op de betreffende productpagina zoals bij een aantal van de Spinlock Reddingsvesten het geval is.

      Voor de schuimgevulde reddingsvesten geldt dat er een maataanduiding in lichaamsgewicht aangegeven wordt.

      Als je meer vragen hebt, horen we dat graag.

      Groet, Mika

Leave a Comment