+31852100830

Blokken

Zeilboot blokken, ook wel katrol genoemd, zijn onmisbaar op iedere zeilboot. Het assortiment bestaat uit Harken blokken, Ronstan blokken en Barton blokken. De katrollen zijn leverbaar met één t/m vijf schijven. Daarnaast kan een zeilboot blok optioneel voorzien zijn van een draaibare swivel, een shackle/sluiting, een klem of hondsvot.

Populaire blokken: enkel blok | ratelblokschildpadblok | staaldraadblok | vioolblok

Artikelen 1 tot 32 van 581 in totaal

per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Artikelen 1 tot 32 van 581 in totaal

per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Zeilboot blok en katrol

Bij de aanschaf van een nieuw zeilboot blok is het belangrijk dat deze geschikt is voor jouw boot. De dikte van de lijn bepaalt in belangrijke mate de afmeting van de schijf. Uiteraard moet de maximale werkbelasting ook geschikt zijn voor de krachten die op je boot van toepassing zijn.

Gelagerde blokken zijn voorzien van kogellagers waardoor de weerstand aanzienlijk verlaagd wordt. Dit is een groot voordeel voor toepassingen waarbij veel 'getrimd' wordt zoals bijvoorbeeld de grootzeilschoot, de genuaschoot/fokkeschoot of de spinnakerschoten. Ook voor toepassingen waarbij veel gevoel nodig is, is een gelagerd blok een goede keuze. De wrijving wordt verminderd door de kogellagers die zich tussen as en schijf bevinden. Om de lagers bij hoge werkbelasting niet te beschadigen worden ook wel combinaties van rollagers en gljilagers gebruikt in bepaalde gelagerde blokken.

Ongelagerde blokken hebben een glijlagering. Hierdoor is de wrijving hoger (meer contactoppervlakte), maar de maximale werkbelasting vaak ook. Hierdoor zijn deze zeilboot katrollen ideaal voor plekken waar sprake is van een meer statische belasting. De goedkopere ongelagerde blokken bestaan uit een nylon schijf met daardoorheen direct de as. Bij de duurdere blokken zit er nog een rvs of bronzen bus in de schijf verwerkt. Dit komt de weerstand ook weer ten goede. Bovendien heeft dit laatste genoemde type zeilboot blokken een langere levensduur.

Harken blokken

De nummer één fabrikant! De Harken blokken behoren al decennia lang tot de absolute top en zijn daarom onmisbaar op wedstrijdjachten. Je vindt deze boot katrollen daarom ook terug op veel wedstrijdboten. Het assortiment Harken katrollen is immens en daardoor is er altijd een geschikt blok verkrijgbaar. Behalve dat de blokken lang mee gaan en vrijwel nooit dienst weigeren is de garantieafhandeling ook uitstekend voor het geval er toch iets niet goed blijkt te zijn. Nieuw zijn de Harken Element blokken. Scherp geprijsde blokken met de betrouwbare Harken kwaliteit.

Ronstan blokken

Ook de Ronstan blokken zijn van zeer hoge kwaliteit. Ondanks dat het merk al even bestaat, gaat de historie nog verder terug. Het was voorheen namelijk bekend onder de naam Frederiksen. De omvang van het Ronstan katrol assortiment is vergelijkbaar met dat van Harken, maar in sommige categorieën onderscheiden ze zich net even wat qua techniek en vormgeving. Ook voor de garantieafhandeling zit je goed met de zeilboot blokken van Ronstan. Een uitstekende keuze voor wedstrijdzeilers en de fanatieke toerzeiler.

Barton blokken

Veel serie bootbouwers kiezen voor Barton blokken en dat is niet voor niets. De blokken kennen een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding en zijn daardoor ook erg geliefd onder toerzeilers. Verwacht geen ingewikkelde technieken op deze blokken, maar wel degelijk gelagerde of (voordelige) ongelagerde Barton katrollen. Vaar je veel of ook met harde wind? Dan is één van bovenstaande merken wellicht een betere keuze voor je.

Schildpadblok

Schildpadblokken hebben hun naam gekregen door de vorm en het feit dat deze vaak plat op het dek van zeilboten of zeiljachten gemonteerd worden. Deze kartrollen worden vaak als keerblok aan dek gebruikt en zijn in veel gevallen voorzien van een aantal montagegaten of een ander mechanisme voor montage aan dek, aan de mast of elders aan boord. Bedenk bij het kiezen van een geschikt schildpadblok altijd dat de hoek die de lijn maakt, wanneer de schijf als keerblok gebruikt wordt, een grote invloed op de belasting van het blok heeft. Zo levert een hoek van 180 graden een verdubbeling van de belasting op. Als je hierover vragen hebt, helpen we je graag.

Vioolblok

Met behulp van vioolblokken kunnen eenvoudige vertragingen gemaakt worden. Een vioolblok bestaat uit een combinatie van een grote en een kleinere schijf verwerkt in één katrol. Met twee vioolblokken kan eenvoudig een vertraging van 1:4 gemaakt worden waardoor enorm hoge trekkrachten gerealiseerd kunnen worden (je moet wel meer lijn binnenhalen voor hetzelfde resultaat). Vioolblokken zijn dus te herkennen aan een grote en kleine schijf boven elkaar. Een toepassing voor een vioolblok aan boord van zeilboten is bijvoorbeeld de neerhouder, barberhauler, grootschoot en andere trimlijnen.

Grootschoot blokken

Grootschoot blokken zijn er in alle soorten en maten. Dit heeft er mee te maken dat de grootschoot op verschillende boten anders ingericht is. Op open zeilboten wordt de grootschoot over het algemeen uit de hand gevaren waardoor een grote vertraging noodzakelijk is. Het is dan niet ogebruikelijk 3-schiijfs blokken te combineren om tot een 1:6 vertraging te komen. Vaak is het onderste blok dan voorzien van een zogenaamd hondsvot (bevestiging uiteinde grootschoot) en een klem zodat de grootschoot tijdelijk in de klem geplaatst kan worden. Voor de grootschoot op open kielboten en kleinere zeiljachten wordt ook vaak gebruik gemaakt van zeilboot kartrollen met meer schijven én een ratel functie.