+31852100830

Boot kompassen

Boot kompas

Een boot kompas is een onmisbaar navigatie-instrument aan boord. Je vindt hier een volledige collectie van stuurkompassen, elektronische kompassen en handpeilkompassen. Naast alle Plastimo kompassen is er ook een groot assortiment kompas onderdelen.

Meer: boot kompas advies | kompas waterdicht monteren | kompas lampje vervangen

Artikelen 1 tot 32 van 88 in totaal

per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Artikelen 1 tot 32 van 88 in totaal

per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Boot kompassen

Een boot kompas is een magnetisch kompas dat 'cardanisch' is opgehangen. Hierdoor is het geschikt voor gebruik op motorboot of zeilboot. De kompasroos draait door het magnetische veld van de aarde rond en wijst het Noorden aan. Op eventuele verlichting na, werkt dit type kompas volledig zonder stroom en satelliet. Dit zorgt ervoor dat het altijd werkt. Kompassen die het Noorden aangeven noemen we ook wel een stuurkompas of koerskompas.

Elektronisch kompas

Er zijn ook elektronische kompassen verkrijgbaar. Dit kompas maakt gebruik van sensoren en elektronica om het Noorden te bepalen. Nadeel van dit type kompas is dat je afhankelijk bent van stroom. Belangrijkste voordeel is dat je de sensoren op een andere plaatst kunt monteren dan het display zelf. Hierdoor kan je de sensoren daar plaatsen waar je het minste last hebt van verstoringen (denk aan apparatuur en bekabeling aan boord).

Handpeilkompas

Het handpeilkompas is geschikt om je positie te bepalen in plaats van je koers. Onmisbaar aan boord om goed te kunnen navigeren.

Zeilboot kompas

Een zeilboot kompas is speciaal ontworpen voor de omstandigheden aan boord van zeiljachten. Het kompas werkt ook nauwkeurig als je onder helling zeilt. Ook is het kompas veelal voorzien van drie in plaats van één koerslijn. Dit maakt het aflezen van het zeilboot kompas gemakkelijk als je vanaf de loefzijde stuurt. Populaire zeilboot kompassen zijn het Plastimo Contest en Plastimo Olympic kompas. Leverbaar in uiteenlopende uitvoeringen en kleuren.

Motorboot kompas

Het motorboot kompas is beter bestemd tegen trillingen en schokken. Ook bij hoge snelheden en golven lees je de kompaskaart nog eenvoudig af op je motorjacht. De meeste motorboten zijn uitgerust met een Plastimo Offshore kompas. De range bestaat uit verschillende maten en kleuren.

Boot kompas inbouw

Er zijn verschillende inbouw kompassen verkrijgbaar. Allemaal bedoeld voor een specifieke inbouw toepassing. Zo is er het verticale schotkompas en een hellend schotkompas voor inbouw in een hellend vlak van 10-25°. Wil je horizontaal inbouwen dan heb je een inbouw kompas nodig dat hiervoor geschikt is.