Afgelopen week hebben we de One Ton Cup 2019 met Team Rán gewonnen! Deze Cup is één van de oudsten in de zeilsport en werd 120 jaar geleden (in 1899) door de Cercle de la Voile de Paris (CVP – Paris Yacht Club) in het leven geroepen.

Team Rán wint One Ton Cup 2019
Team RAN wint One Ton Cup 2019

Fast40+ Team RAN

De Fast40+ klasse is één van de meest competitieve klassen in de wereld. De boten zijn 40 voet race machines die volgens een zogenaamde “box rule” gebouwd en geoptimaliseerd worden. Hierdoor zijn de boten in de klasse vrijwel identiek maar blijft er ruimte voor ontwikkeling. Eén van de innovaties is de elektrische aandrijving die de boot in beginsel had. Omdat deze echter niet volledig aan de klassenvoorschriften voldeed, moest deze motor tijdelijk vervangen worden door een dieselmotor. In de tussentijd is er echter veel tijd en energie gestoken in de doorontwikkeling van de elektrische aandrijving en zal deze in de komende winter weer ingebouwd worden.

RAN wint One Ton Cup 2019 credits @Sportography.tv
RAN – compromisloze carbon racer (Sportography.tv)

“Rán” is één van de meest extreme boten in de vloot zonder enige compromissen. De boot is uitsluitend voor het wedstrijdzeilen gebouwd en kent geen enkele vorm van comfort. Onderdeks is het een “wirwar” van lijnen en systemen waarmee onder andere de zeilen en de mast getrimd kunnen worden.

Systemen in carbon romp
Systemen in carbon romp

Watersportverbond

Ook het watersportverbond houdt de ontwikkelingen van de Fast40+ klasse in de gaten. Ondanks het feit dat er helaas geen Nederlands team meer in de klasse vaart, ontving Mika middels een persoonlijke felicitatiebrief waardering voor de winst van de One Ton Cup 2019.

Felicitaties door Watersportverbond
Felicitaties door Watersportverbond

Video impressie One Ton Cup 2019

2019 Fast40+ One Ton Cup | Le Havre, France

📺 On its 120th anniversary, the FAST 40+ CLASS One Ton Cup took place in France 🇫🇷, returning to where it started! But which team lifted the trophy in this landmark year? 🏆📹 Sportography.TV

Geplaatst door World Sailing op Woensdag 25 september 2019

Fast40+ One Ton Cup 2019 video

Leave a Comment