De Regels voor wedstrijdzeilen worden telkens na de Olympische spelen door World Sailing (voorheen ISAF) herzien. We vatten de belangrijkste wijzigingen hier samen.

Racing rules of sailing

Wedstrijdzeilen is een internationale sport. Om deze reden worden de regels voor wedstrijdzeilen in beginsel in het Engels opgesteld. Dit gebeurt door World Sailing. De Racing Rules of Sailing (RRS) zijn gratis te downloaden op de site van World Sailing. In de meeste gevallen gelden uiteindelijk de Engelse teksten wanneer er op grond van specifieke formuleringen in andere talen onduidelijkheden of misinterpretaties ontstaan. Dit wordt dan ook in de sailing instructions of wedstrijdbepalingen expliciet genoemd. In sommige landen wordt van deze norm afgeweken en gelden de nationale vertalingen (in Frankrijk is dit bijvoorbeeld vaak het geval).

Vertaling regels wedstrijdzeilen

Het watersportverbond verzorgt bij elke nieuwe druk van de RRS de Nederlandse vertaling van de regels voor wedstrijdzeilen. Deze zijn in de vorm van een boekje via de site van het watersportverbond te verkrijgen.

Eenvoudige regels voor wedstrijdzeilen

Het watersportverbond heeft voor beginnende wedstrijdzeilers een handige samenvatting van de belangrijkste regels gemaakt. Deze kun je via de volgende link downloaden: eenvoudige regels voor wedstrijdzeilen (opgesteld door het watersportverbond).

Eenvoudige regels voor wedstrijdzeilen

Eenvoudige regels voor wedstrijdzeilen

Belangrijkste veranderingen regels voor wedstrijdzeilen

Zoals beschreven, worden de regels voor wedstrijdzeilen telkens na de Olympische spelen herzien. Hieronder geven we je een beknopte samenvatting van de belangrijkste veranderingen die per 1 januari 2017 van kracht zijn.
Om het overzichtelijk te houden, zijn alleen de nieuwe regels en de kleine veranderingen hierin opgenomen. Het complete overzicht is als studie versie hier te downloaden.

Deel 2: Wanneer boten elkaar tegenkomen

Regel   Verandering Effect
  Inleiding deel 2 Ook een boot die niet wedstrijdzeilt, kan nu bestraft worden wanneer regel 14 overtreden wordt en er schade of letsel veroorzaakt werd. Kleine verandering

Deel 3: Verloop van een wedstrijd

Regel   Verandering Effect
Regel 30.1 U vlag regel Nieuwe regel vergelijkbaar met de ‘zwarte vlag’ regel (30.4). Verschil is dat als een boot in de laatste minuut over de startlijn vaart, deze niet gediskwalificeerd wordt wanneer de race herstart of (later) herhaald wordt. Dit gold voorheen uitsluitend wanneer het expliciet in de wedstrijdbepalingen vermeld werd. Nieuwe regel
Regel 32.1 Afkorten of afbreken Aanvulling die het mogelijk maakt de race af te korten om wille van andere geplande wedstrijden. Kleine verandering
Regel 33 Volgende rak wijzigen Verandering die toestaat zowel de koers als groen driehoek of rood rechthoek te tonen. Kleine verandering

Vragen? Vraag!

Op ons blog publiceren we regelmatig artikelen over alles wat met watersport te maken heeft. We zijn zelf enthousiaste en zeer actieve wedstrijdzeilers en delen onze kennis graag! Daarom zijn wij altijd benieuwd naar jouw mening, opmerking of vraag!

Stuur ons via onderstaand formulier een bericht!

Leave a Comment