Een nieuwe val door de mast trekken kan een tijdrovend en vervelend klusje zijn. Met deze eenvoudig tip wordt het gemakkelijker om een nieuwe grootzeilval, spinnakerval of genuaval door je mast te trekken.

Bij het invoeren van een nieuwe val is het risico groot dat deze rond bestaande vallen in de mast draait en vervolgens geen van de gedraaide vallen meer vrij en soepel loopt. “Voorkomen is beter dan genezen” geldt daarom in dit geval ook. Als je de kans hebt, voorkom dan dat een val volledig uit de mast getrokken wordt.

Muislijn

Als je bijvoorbeeld een nieuwe fokkeval in de mast wilt trekken, trek dan niet eerst de oude helemaal uit de mast, maar maak gebruik van een zogenaamde “muislijn” om de oude fokkeval uit de mast te trekken.

Een muislijn is een dunne maar sterke lijn die je aan het uiteinde van een bestaande val bevestigd. Vervolgens trek je de oude val uit de mast waardoor de muislijn in de mast getrokken wordt. Deze muislijn kan vervolgens gebruikt worden om een nieuwe grootzeilval, genuaval of spinnakerval eenvoudig in de mast te trekken.

Volledig nieuwe val

Soms breekt een bestaande val waardoor deze helemaal uit de mast verdwijnt. In dat geval beschik je niet over een muislijn waarmee je eenvoudig een nieuwe val in de mast kunt trekken.

Als de val er per ongeluk helemaal uit ligt, maken we vaak gebruik van een stukje lijn met moertjes aan een muislijn en een sterke magneet. Zet eerst alle andere vallen strak in de mast. Dan voer je de lijn met moertjes via de mastschijf in en middels de sterke magneet zorg je er voor dat de moertjes langs de binnenkant van de mast, zonder rond andere vallen te draaien, naar beneden geleid worden. Bij de uitgang maak je gebruik van een stukje ijzerdraad om de muislijn uit de mast te trekken. Vervolgens trek je met de muislijn de nieuwe val door de mast.

Hieronder een voorbeeld van het lijntje met moertjes. Deze verbind je met een dunne (maar sterke) muislijn die lang genoeg is om door de mast te trekken:

Nieuwe vallen of schoten nodig?

Heb je nieuwe vallen, schoten of trimlijnen nodig? Lees dan het blog kies schoot val of trimlijn. In dit artikel staat meer achtergrondinformatie over het kiezen van de juiste lijnen voor je boot.

Meer vragen? Vraag!
We helpen je graag verder met al je vragen op het gebied van watersport. Maak gebruik van onderstaand formulier om je vraag of opmerking door te geven of bel ons. We helpen je graag!

Leave a Comment