Val door de mast trekken
Een nieuwe val door de mast trekken kan een tijdrovend en vervelend klusje zijn. Met deze eenvoudig tip wordt het gemakkelijker om een nieuwe grootzeilval, spinnakerval of genuaval door je mast te trekken.
Bij het invoeren van een nieuwe val is het risico groot dat deze rond bestaande vallen in de mast draait en vervolgens geen van de gedraaide vallen meer vrij en soepel loopt. “Voorkomen is beter dan genezen” geldt daarom in dit geval ook. Als je de kans hebt, voorkom dan dat een val volledig uit de mast getrokken wordt.
Muislijn
Als je bijvoorbeeld een nieuwe fokkeval in de mast wilt trekken, trek dan niet eerst de oude helemaal uit de mast, maar maak gebruik van een zogenaamde “muislijn” om de oude fokkeval uit de mast te trekken.
Een muislijn is een dunne maar sterke lijn die je aan het uiteinde van een bestaande val bevestigd. Vervolgens trek je de oude val uit de mast waardoor de muislijn in de mast getrokken wordt. Deze muislijn kan vervolgens gebruikt worden om een nieuwe grootzeilval, genuaval of spinnakerval eenvoudig in de mast te trekken.
Volledig nieuwe val
Soms breekt een bestaande val waardoor deze helemaal uit de mast verdwijnt. In dat geval beschik je niet over een muislijn waarmee je eenvoudig een nieuwe val in de mast kunt trekken.
Als de val er per ongeluk helemaal uit ligt, maken we vaak gebruik van een stukje lijn met moertjes aan een muislijn en een sterke magneet. Zet eerst alle andere vallen strak in de mast. Dan voer je de lijn met moertjes via de mastschijf in en middels de sterke magneet zorg je er voor dat de moertjes langs de binnenkant van de mast, zonder rond andere vallen te draaien, naar beneden geleid worden. Bij de uitgang maak je gebruik van een stukje ijzerdraad om de muislijn uit de mast te trekken. Vervolgens trek je met de muislijn de nieuwe val door de mast.
Hieronder een voorbeeld van het lijntje met moertjes. Deze verbind je met een dunne (maar sterke) muislijn die lang genoeg is om door de mast te trekken:
Nieuwe vallen of schoten nodig?
Heb je nieuwe vallen, schoten of trimlijnen nodig? Lees dan het blog kies schoot val of trimlijn. In dit artikel staat meer achtergrondinformatie over het kiezen van de juiste lijnen voor je boot.
Meer vragen? Vraag!
We helpen je graag verder met al je vragen op het gebied van watersport. Maak gebruik van onderstaand formulier om je vraag of opmerking door te geven of bel ons. We helpen je graag!
Magneet in mast? De meeste masten zijn van aluminium, en dit wordt niet aangetrokken van een magneet, in tegendeel, magnetisme en aluminium stoten elkaar af. Op zin best zakt de magneet rond het midden van de mast naar beneden, mits de mast stil en rechtop staat.
Vaak zijn er ook bouten door de mast gestoken, b.v. voor de sprijder. Afhankelik of je nu een val heeft die richting voren buiten moet (b.v. fok) of naar achteren (b.v. grootzeil of kraanlijn) moet je daar ook of voor of achter langs kunnen.
Een voorstel is om 2 muislijnen aan een val te koppelen, een op het wiel van de betreffende val en de andere in het wiel van de nieuw te trekkn val en in gespannen toestand omhoog intrekken – 2 man, een trekt en de andere houdt tegen. Wanneer de muislijnen boven uitkomen, de val met een muislijn. Moet je wel een val gebruiken welke de zelfde richting wijst dan de nieuwe val.
Beste Helmut,
bedankt voor je reactie!
Wellicht heb ik het principe niet voldoende duidelijk beschreven. Het gaat er niet om dat de mast magnetisch is. Het gaat er juist om dat het gewicht (in dit geval het stukje lijn met moertjes) magnetisch is. Zoals beschreven kun je dit gewicht via de mastschijf aan de bovenkant invoeren. Het gewicht laat je langzaam zakken. Door de magneet aan de buitenkant van de mast te houden, wordt het gewicht aan de binnenzijde van de mast naar de wand getrokken en voorkom je dat het gewicht rond de bestaande (strak getrokken) vallen kan draaien. Je schuift langzaam naar beneden richting val-uitgang. Daar grijp je het uiteinde met een stukje ijzerdraad. Door zo te werk te gaan, kun je dus een nieuwe muislijn in de mast trekken en voorkom je dat deze muislijn rond andere vallen (of kabels) draait.
Groet, Mika